Yucca: Loji banyak kegunaan

Yucca: Loji banyak kegunaan


Memandu sekitar Southern California, seseorang tidak boleh membantu tetapi melihat keagungan blooming majestic yucca setiap spring – Tuhan lilin, lilin Tuhan, chaparral yucca, bayonet Sepanyol atau pedang, Quixote yucca dan nama-nama lain yang saya tidak akan pergi ke sini. Spesies tempatan Santa Clarita Valley termasuk Agua Dulce dan Acton dan sebahagian Selatan California – adalah yucca whipplei.

Yucca dianggap "tumbuhan hidup." Mengapa? Oleh kerana semua sumber-sumber tumbuhan ini adalah dapat memberi. Orang ramai di seluruh sejarah telah mengambil kesempatan di yucca banyak kegunaan, dan kami terus menggunakannya hari.

Selama beratus-ratus tahun, Indian Amerika telah digunakan di yucca untuk segala-galanya boleh dipikirkan – makanan, cordage, bahan binaan membuat Kasut dan selipar, tali, nets, membuat bakul, dan menggunakan daun untuk sabun, syampu dan makanan.

Bunga-bunga kecil yang boleh dimakan tetapi boleh menjadi pahit jika tidak dibasuh beberapa kali sebelum dimakan. Buah-buahan boleh dimakan mentah, dan benih kering boleh panggang dan dikisar menjadi tepung. Yucca akar yang dimakan seperti keledek tetapi mengandungi jauh lebih banyak kanji.

Nota: Ia tidak jelas kepada saya yang spesis yucca akar yang boleh dimakan. Saya pernah mendengar bahawa sesetengah spesies yucca boleh dimakan dan ada tidak, jadi pastikan anda bertanya kepada pakar-pakar atau penyelidikan pelbagai spesies tumbuhan yucca sebelum makan mana-mana bahagian loji.

Selain makanan, daun boleh dirawat dan digunakan untuk membuat cordage. Ini adalah sentiasa menyeronokkan "perkhemahan" aktiviti atau pengajaran besar bagi Pengakap dan kanak-kanak mana-mana umur.

Pertama, potong daun dari asas loji. Berhati-hati untuk tidak menikam diri sendiri pada duri yang mengunjur dari hujung daun. Keluarkan thorn di hujung pisau daun tersebut. Rendam daun dalam air sehingga mereka yang cukup lembut mudah melentur (kira-kira 10 hingga 15 minit) – tetapi tidak membuang air.

Seterusnya, keluarkan daun-daun yang direndam dan pon mereka dengan batu untuk berehat Selain itu filaments. Sebaik sahaja filaments yang mula air mata selain, anda akan dapat pemedih mata mereka ke helai dengan mudah. Anda boleh mengambil tiga atau lebih banyak helai dan Goomba mereka bersama-sama. Sebaik sahaja anda telah melakukan ini, anda boleh menggabungkan beberapa helai terjalin bersama-sama atau menggunakannya secara individu untuk membuat apa-apa yang diingini – cordage, perhiasan, bakul, selipar, dll.

Letakkan helai di dalam matahari yang kering. Setelah mereka sudah Kering, helai itu adalah hampir putus. Anda akan dapati bahawa air sisa adalah agak sabun. Air boleh digunakan sebagai sabun mandi atau syampu. Ia menjadikan rambut anda lembut yang menakjubkan.

Anda boleh potong thorn itu di hujung bilah daun dan menggunakannya sebagai jarum untuk menjahit. Teknik ini telah digunakan selama beratus-ratus tahun untuk membuat pakaian, Kasut, bakul, penampalan saudara anda, dan sebagainya. Ia adalah satu produk yang sangat berguna apabila terdapat tiada Walmart tutup oleh.

Terdapat satu lagi loji yang sangat mirip dengan yucca, tetapi dieja "yuca." Tumbuhan ini adalah ubi kayu (manihot esculenta), yang benar-benar berbeza dan berkaitan dengan yucca.

Dalam menyelidik untuk artikel ini, saya mendapati semua bahawa akar ubi kayu yang boleh dimakan, dan lain-lain mengatakan tidak. Walau bagaimanapun, akar ubi kayu yang digunakan untuk membuat ubi kayu.

Pokok ubi kayu keseluruhan kelihatan benar-benar berbeza daripada yucca whipplei. Ubi kayu merupakan makanan harian seluruh Afrika, Asia, dan sesetengah bahagian Amerika Selatan. Saya juga jumpa blog yang memberi amaran kepada pembelian "yucca root" dari kedai-kedai runcit kerana akar yang mereka dapati adalah sebenarnya ubi kayu dan tidak yucca, dan mereka memberi amaran bahawa ia tidak boleh dimakan tanpa membuat anda sangat sakit.

Sekali lagi, saya melihat resepi online di mana seorang wanita menyatakan beliau nenek yang digunakan untuk membuat yucca akar dari akar yucca atau ubi kayu. Mengelirukan, iaitu sekurang-kurangnya. Mungkin ia adalah cara yang ia telah disediakan atau dirawat sebelum memasak? Saya cadangkan menyelidik dengan teliti sebelum mengambil sebarang yucca, yuca, ubi kayu atau lain-lain punca tuberous yang anda tidak biasa.

Yucca adalah unik. Ia mempunyai hubungan simbiosis yang klasik, yang mendahului yang lain. Ia melibatkan loji yucca dan yucca gegat, Tegeticulla yuccasella. Hubungan antara kedua-dua sudah wujud sejak berjuta-juta tahun.

Kilang mahupun gegat itu boleh hidup tanpa yang lain. Larvae gegat ini bergantung kepada benih yucca untuk khasiat, dan kilang yang boleh pollinated oleh gegat yucca.

Moths lelaki dan perempuan yang tinggal di bawah tanah di cocoons dan berkumpul di sebuah loji yucca ketika mereka sedang bersedia untuk mengawan. Apabila perempuan itu bersedia untuk meletakkan telur, dia mengumpul debunga yucca dari satu bunga oleh pembungkusan debunga di bawah kepalanya. Beliau kemudian membuat penerbangan ke satu bunga atau yucca tumbuhan yang berbeza di mana beliau membuka lubang dalam ovari bunga dan meletakkan telur di dalam. Mengikis sedikit debunga dari bersempenakan beliau, dia kemudian pergi ke stigma bunga dan pakej debunga itu ke dalam depressions yang kecil dalam gaya. Sebelum wanita itu meninggalkan saham, dia markah bunga dengan pheromone yang memberitahu perempuan yang berikutnya mereka tidak yang pertama untuk bertelur di bunga yang tertentu. Pendatang baru yang mungkin meninggalkan telur sedikit atau tiada langsung. Ini membantu untuk mengelakkan terlalu banyak telur daripada penetasan di setiap bunga. Kilang akan Henti paksa bunga sama sekali jika terlalu banyak bertelur.

Larvae memakan yucca biji benih dalam buah-buahan dan liang daripada buah-buahan selepas makan. Larvae itu kemudian liang dalam tanah untuk membuat Hujungnya mereka sendiri, dan spring depan memainkan acara tersebut sekali lagi.

Dikatakan terdapat banyak kegunaan perubatan daripada yucca yang baik untuk merawat artritis dan sakit sendi, penyakit kulit, asma, sakit kepala dan Osteoartritis. Ekstrak dari yucca telah digunakan untuk merawat Migrain, kolitis, ulser, gout, bursitis, tekanan darah tinggi dan kolestrol dan penyakit buah pinggang, hati dan pundi hempedu. Para penyelidik telah menemui bahawa kompaun ditemui di ekstrak yucca menghalang clumping sebagai platlet darah, menghalang pembekuan darah.

Walaupun penggunaan ubat-ubatan yucca diperhatikan selama beratus-ratus tahun, ke Placerita Canyon sifat Pusat syarikat-syarikat bersekutu tidak mencadangkan atau menyokong penggunaan mana-mana tumbuhan semulajadi untuk tujuan perubatan. Berunding dengan doktor atau pakar sebelum cuba untuk menggunakan mana-mana tumbuhan semulajadi untuk rawatan perubatan atau tujuan kesihatan lain.