Anda boleh makan jalanMu yang lebih muda anda

Anda boleh makan jalanMu yang lebih muda anda


Adakah anda perasan kolagen perkataan dalam kebanyakan krim penjagaan kulit, terutamanya anti kerut krim? Well, jika anda telah tertanya-tanya apakah kolagen, ia adalah hanya protein hadir semua badan organ-organ dan tisu.

Kolagen berasal dari Yunani 'seorang' makna gam. Menurut MediLexicon, kolagen ialah famili molekul-molekul genetik berbeza, di mana kesemuanya mempunyai konfigurasi helix triple unik daripada tiga subunits polypeptide yang dikenali sebagai alpha-rantai.

Terdapat kira-kira 16 jenis kolagen tetapi kira-kira 90 peratus daripada collagens di dalam badan adalah jenis I, II dan III. Collagens di dalam tubuh manusia yang kuat dan fleksibel dengan jenis I kolagen yang terutamanya tegangan dan adalah sebenarnya lebih kuat daripada keluli.

Kulit ini terdiri daripada tiga lapisan epidermis, dermis dan hypodermis dan ia sedang dermis di kolagen yang didapati. Ia bertanggungjawab untuk kulit kekuatan dan keanjalan dan kehilangan kolagen menyebabkan kedutan dan menyebabkan penyusutan tulang rawan dalam sendi. Malah sebagai umur anda, pengeluaran kolagen dalam badan mengurangkan menyebabkan kedutan, garis-garis halus dan mengurangkan kulit suppleness. Tetapi sebelum anda mencapai yang anti penuaan krim, berpegang.

Kolagen adalah seperti simen yang mengikat segala-galanya bersama-sama. Kolagen yang dihasilkan oleh badan mempunyai beberapa peranan yang penting dalam Kesihatan. Jika ini habis, kolagen tambahan boleh digunakan untuk tujuan perubatan dan kosmetik.

Manakala Tempahan krim anti-kedut mengandungi kolagen dan elastin, mereka adalah terlalu tebal untuk menembusi kulit dan selalunya hanya tinggal di permukaan. Juga dengan jumlah bahan-bahan kimia yang terkandung dalam krim yang tersedia dari rak, ia boleh berpotensi quicken penuaan berbanding mengawalnya. Kolagen memberi struktur sokongan, kekuatan dan keanjalan beberapa dalam badan. Selain daripada yang diperlukan secara gantian dan pemulihan kulit mati sel-sel, ia juga bertindak sebagai sebuah sebagai pelindung yang meliputi bagi organ-organ seperti buah pinggang.

Pengurangan kolagen berlaku pasca usia 40 tahun dan dalam kes wanita ia mengurangkan agak drastik selepas menopaus. Jadi bagaimana anda boleh memastikan kolagen dikekalkan? Well, semata-mata berpegang kepada diet yang betul.

Produk soya mengandungi genistein yang memberikan kualiti pengeluaran kolagen. Begitu juga, sayur-sayuran hijau gelap mempunyai lutein antioksidan yang membantu kolagen pembuatan badan.

Sayur-sayuran dan buah-buahan merah mengandungi lycopenesl iaitu sumber yang baik bagi meningkatkan kolagen. Begitu juga buah-buahan yang kaya dengan Vitamin C seperti buah oren, lemons dan strawberi dan prunes serta ikan seperti ikan salmon dan tuna dan cashews, pecans, badam dan kacang Brazil bantuan.

Sebenarnya semua ini mengandungi asid lemak Omega-3 yang membantu kolagen kenaikan badan. Begitu juga flaxseed juga mempunyai omega-3 lemak sihat.

Makanan yang kaya dengan sulfur kandungan seperti hijau dan hitam bersarapan pagi, gamat yang segar dan saderi boleh membantu. Utama benar-benar adalah untuk makan makanan yang seimbang yang boleh membantu menghasilkan kolagen.