Apa itu Nattokinase dan Cara Menggunakannya

Nattokinase, juga dikenal sebagai protease Bacillus subtilis, adalah protease serin yang dihasilkan oleh Bacillus subtilis natto semasa penapaian natto. Ia dapat melarutkan trombus, mengurangkan kelikatan darah, memperbaiki peredaran darah, melembutkan dan meningkatkan keanjalan saluran darah.

Natto kinase

Pada tahun 1980, natto didapati terdiri dari 275 asid amino dalam susunan tetap dengan berat molekul 27724. Ia mempunyai fungsi unik menguraikan trombus, dan kesan aktivitinya dinyatakan oleh unit intrinsik Fu.


Berbanding dengan ubat trombolitik lain, nattokinase mempunyai kelebihan kos rendah, keselamatan yang baik, berat molekul kecil, kesan oral yang baik, aktiviti trombolitik tinggi dan jangka masa tindakan yang lama, yang diharapkan dapat dikembangkan sebagai agen trombolitik baru dengan daya saing pasaran yang kuat


1. Penapaian natto yang baik digunakan dan bukannya Aspergillus niger. Produk yang terbuat dari yang terakhir mempunyai kos yang rendah dan keselamatan yang tidak diketahui.

2. Penghapusan vitamin K2: vitamin K2 adalah salah satu produk aksesori dalam penyediaan nattokinase, yang dapat menahan tindakan nattokinase.

3. Penyahbauan: natto menghasilkan bau amonia khas semasa penapaian, yang merupakan sebab penting mengapa natto tidak popular di negara lain. Nattokinase yang diasingkan oleh teknologi penapisan membran tidak mempunyai bau.

4. Mengambil kaedah analisis aktiviti yang dikeluarkan oleh nattokinase Association of Japan sebagai standard pengesanan, kaedah ini mempunyai pengiktirafan yang baik di dalam dan luar negara.

5. Produk mempunyai kelarutan dalam air yang baik dan sesuai untuk membuat minuman pejal


Hubungi kami: sale05@risunextract.com