Apa itu Iulin

Apakah Inulin

Jika kita makan apa-apa yang datang dalam kotak, bar bentuk atau pakej yang membawa "Berserat tinggi" atau " bebas gluten" mendakwa, terdapat peluang yang sangat baik yang anda telah partaken daripada inulin, juga dikenali sebagai akar cikori fiber atau cikori ekstrak akar. Semangat pasti membuat anda mengenali semua perkataan pada label ramuan makanan anda, mungkin anda mungkin tertanya-tanya seperti apa, persis, inulin.

Inulin merupakan sejenis fiber, bererti ia adalah karbohidrat berasaskan tumbuh-tumbuhan yang bon yang tidak dapat dipecahkan oleh enzim penghadaman manusia. Seperti semua gentian, oleh yang demikian, inulin makanan tidak dihadam di dalam usus kecil tetapi sebaliknya mengembara intact ke ke kolon (usus besar), menjadikannya tiada hentinya makanan bagi bakteria usus yang bermastautin dan menyumbang sebahagian besar daripada najis kita. Inulin berlaku secara semula jadi dalam sesetengah sayur-sayuran dan juga terpencil daripada akar tumbuhan cikori--daun-daun yang anda boleh mengenali sebagai sayur-sayuran berdaun dipanggil endive--akan ditambah kepada makanan diproses.

Tetapi serat pemakanan yang berbeza mempunyai sifat-sifat yang berbeza, dan sifat-sifat tersebut menyumbang kepada perilaku gentian di dalam badan kita. Dalam taksonomi gentian, inulin yang diklasifikasikan sebagai "larut" dan "prebiotic."

Serat larut yang dinamakan kerana mereka adalah "air larut," bererti mereka sudah mampu memegang air dan gel sehingga menjadi tekstur yang likat. Ini menjadikan inulin bahan tambahan yang popular untuk makanan bagi meningkatkan kelembapan dan berkrim tekstur menyediakan sifatnya. Inulin adalah amat popular di rendah lemak atau tenusu percuma yogurts/ais krim dan dalam bersedia untuk minum protein shakes bagi mouthfeel berkrim yang ia menyampaikan. Ia biasanya digunakan dalam roti bebas gluten dan panggang barang-barang untuk menggantikan sifat anjal, gummy gluten. Serat larut juga melambatkan masa yang diambil makanan yang untuk perjalanan panjang usus, membantu dalam kepuasan selepas makanan dan kesan-kesan yang berpotensi lebih sederhana terhadap gula dalam darah.

Inulin ini juga ditambah-gentian pilihan untuk Bar Berserat tinggi, energy Bar, bijirin, roti, granolas--terutama low-carb orang--kerana beberapa sebab. Pertama, ia adalah murah untuk mengilang dan menjadikan produk-produk yang kelihatan lebih sihat dengan meningkatkan kandungan serat mereka. Oleh kerana fiber tidak mempunyai kalori oleh alam semula jadi yang menjadi indigestible, menambah serat seperti inulin untuk makanan diproses boleh menyediakan bahan dan pukal tanpa kalori. Kedua, inulin mempunyai rasa yang manis semulajadi; Pada kenyataannya, serbuk inulin dipasarkan sebagai Pemanis Tanpa kalori yang. Ini adalah satu ciri yang menarik bagi pengeluar makanan low-carb produk khususnya, kerana mereka boleh menggunakan inulin untuk menyampaikan beberapa kemanisan tanpa gula, dan beberapa bahan tanpa kalori atau karbohidrat. Inulin yang menyenangkan rasa profil dan menguntungkan ekonomi boleh juga menerangkan kenapa ia digunakan sebagai "extender kopi" pada masa-masa kekurangan dahulu; Sesungguhnya, untuk hari ini, "New Orleans gaya" kopi merupakan gabungan kopi dan cikori serbuk akar (inulin).

Inulin ini juga dikenali sebagai gentian "prebiotic" berdasarkan fakta bahawa ia adalah amat fermentable oleh bakteria mesra di berani kami. Prebiotics adalah, pada dasarnya, seperti makanan untuk " probiotics;" atau sumber pemakanan untuk bakteria usus yang membantu menyuburkan mereka dan membolehkan mereka berkembang maju. Ia tidak menghairankan, kemudian, mengapa inulin sering dimasukkan dalam probiotik tambahan atau suplemen kesihatan penghadaman lain. Walau bagaimanapun, digestively sihat dan digestively diterima adalah dua perkara yang berbeza, dan ia adalah penting untuk menyebut bahawa lebih penapai bakteria usus anda lakukan, lebih gas mereka menghasilkan sebagai satu hasil sampingan penapaian. Dalam erti kata lain, dos prebiotic gentian seperti inulin boleh menyebabkan kesusahan gastrousus seperti gas, kembung dan sakit pada sesetengah orang. Individu-individu yang sangat sensitif, seperti mereka yang mempunyai sindrom usus, boleh mengalami gejala-gejala pada dos yang lebih minit, seperti 0.5-1 gram. Orang "normal" fungsi penghadaman boleh bertolak ansur 5 hingga 10 g inulin tanpa ketidakselesaan.

Jadi sekarang bahawa kita telah ditubuhkan adalah inulin apa, soalan tetap: perlu anda makan?

Falsafah saya sebagai pakar diet adalah bahawa jika anda bertolak ansur inulin, ia adalah atas baki baik, kesihatan gentian termasuk dalam diet anda. Kaveat, Walau bagaimanapun, inilah yang saya cadangkan mendapatkan inulin anda dari seluruh makanan, seperti sayur-sayuran kaya inulin yang berlaku juga super nutrien tebal, dan makanan yang diproses sangat seperti serat junky Bar dan Sarapan Pagi "tinggi serat" menipu manis bijirin. Manfaat kesihatan yang berpotensi inulin yang tidak mewajarkan pengambilan gula yang berlebihan, bahan-bahan tiruan dan kalori kosong secara amnya. Sumber-sumber terkaya inulin pemakanan termasuklah:

--Jerusalem artichoke/sunchoke

--Jicama

--Artichoke

--Asparagus

--Bawang (termasuk serbuk bawang)

--Sayur

--Bawang putih (termasuk serbuk bawang putih)

--Hijau/pisang

--Gandum

Ambil perhatian bahawa Jerusalem artichokes yang tinggi terutamanya inulin dan boleh mencetuskan lebihan gas dan kembung orang yang secara umumnya mempunyai tiada sensitiviti penghadaman. Sejak Jerusalem artichokes berlaku juga menjadi sangat lazat, ia boleh menjadi sukar untuk bahagian-bahagian kawalan apabila ditawarkan sup sunchoke bermusim atau sisi mashed sunchokes. Jika anda tidak pernah mempunyai mereka sebelum, saya mungkin mencadangkan yang konservatif dengan penerokaan pertama anda supaya anda Jangan keterlaluan!

Jika anda seorang yang selalu mengalami masalah gas dan kembung, anda mungkin mendapati ia cara yang lebih selesa untuk menghadkan pengambilan anda amat fermentable gentian seperti inulin, bahkan dari seluruh makanan berkhasiat diterangkan di atas. Begitu juga, mengimbas label ramuan makanan ini untuk "inulin" atau "cikori root" adalah juga dinasihatkan:

--Tenaga, protein, gantian hidangan dan granola Bar

--Sedia-untuk-minum protein shake dan smoothies

--yogurts yogurts 100 kalori/Greek

--Yogurts santan berasaskan dan beku "ais krim"

--Bijirin sarapan tinggi serat

--Roti dipasarkan sebagai rendah kalori, lebih rendah karbohidrat atau serat yang tinggi

--Roti bebas gluten dan wafel

--Herba pengganti kopi atau New Orleans' gaya kopi

--Teh penghadaman dan herba

--Probiotik tambahan, serbuk serat makanan tambahan atau suplemen kesihatan pencernaan