Apakah Genistein?

Apakah Genistein?


Genistein adalah polyphenol yang didapati dalam kacang soya dan tumbuh-tumbuhan lain, seperti clover merah dan kudzu. Ia adalah sejenis flavonoid yang digelar isoflavone yang. Genistein kerap dijumpai dengan isoflavone daidzein, dan bersama-sama mereka dianggap soya isoflavones. Sebatian ini telah dikaji secara meluas bagi mereka kesan ke atas kesihatan manusia. Mereka telah dikaitkan dengan pengurangan kanser dalam populasi kajian yang meneliti diet dan kadar penyakit.

Kedua-dua molekul ini akan mampu mengikat dua penerima estrogen haiwan dan manusia. Oleh kerana ini, mereka akan dikenali sebagai fitoestrogen. Reseptor merangsang aktiviti selular apabila mengikat kompaun khusus kepada mereka. Genistein mengikat dua penerima estrogen, dan merangsang aktiviti mereka, tetapi tidak dengan berkesan seperti manusia estrogen. Oleh itu, sebahagiannya boleh menyekat kesan estrogen. Ini mungkin merangkumi kesan pelindung terhadap kanser yang mempunyai hormon yang terlibat dalam pembangunan mereka, seperti kanser prostat dan payudara.


Di Asia, penggunaan soya adalah jauh lebih tinggi daripada yang di Barat, dan mungkin sehingga 20 kali lebih tinggi. Produk soya — seperti tepung, susu, tauhu dan kacang soya sendiri — sedia dimakan. Kajian pemeriksaan Diet daripada populasi orang dan kadar penyakit mereka telah menemui bahawa lelaki Jepun mempunyai kadar kanser prostat yang jauh lebih rendah daripada lelaki. Selain itu, wanita-wanita Asia mempunyai kadar kanser payudara yang lebih rendah berbanding wanita Barat. Perbezaan ini telah pula akan menjadi kerana perbezaan jumlah soya dalam diet.


Genistein telah ditunjukkan untuk melambatkan pertumbuhan pelbagai sel-sel kanser dalam kajian makmal. Ia mempunyai beberapa biokimia sifat berbeza, selain bertindak sebagai fitoestrogen yang mungkin mengakibatkan kesan-kesan pada sel-sel kanser. Aktiviti anti-kanser adalah cukup penting bahawa ia disenaraikan dalam kamus ubat-ubatan Institut kanser negara. Masa penggunaannya dalam rawatan adalah penting, Walau bagaimanapun, kerana beberapa kajian mendapati genistein untuk meningkatkan kadar penyebaran kanser payudara sedia ada. Merawat pesakit dengan kompaun yang menghalang estrogen boleh IPTS kesan ini.


Isoflavone ini juga kelihatan mempunyai kesan-kesan daripada kehilangan tulang yang berlaku sekali menopaus telah bermula, dan pengurangan tahap estrogen dalam wanita. Ini boleh menyebabkan osteoporosis dan melemahkan teruk. Rawatan estrogen digunakan dulu biasa di kalangan wanita selepas menopaus untuk mencegah kesan-kesan, tetapi kajian telah menunjukkan ia mempunyai kesan sampingan yang berbahaya. Rawatan dengan genistein telah dijumpai untuk meningkatkan ketumpatan tulang di kalangan wanita yang mengambilnya sebagai suplemen pemakanan.


Genistein ini juga merupakan antioksidan yang kuat. Aktiviti ini boleh melindungi DNA daripada kerosakan oksidatif, dan menghalang mutasi daripada berlaku. Ia juga boleh menjaga kolesterol daripada pengoksidaan dan menyumbang kepada risiko serangan jantung. Isoflavone ini andaian dibuat untuk melindungi daripada serangan jantung.


Terdapat kesan-kesan sampingan daripada mengambil kompaun ini sebagai suplemen pemakanan, Walau bagaimanapun. Ia boleh menyebabkan masalah gastrousus. Terdapat beberapa kajian yang menunjukkan ia boleh melemahkan sistem imun. Daidzein tidak kelihatan mempunyai kesan-kesan sampingan. Ia mungkin sudah bijak untuk mencuba dan mendapatkan manfaat soya isoflavones semata-mata oleh makan soya lebih banyak, dan bukannya mengambil suplemen diet genistein.