Secawan teh herba boleh membantu melawan kanser payudara

Secawan teh herba boleh membantu melawan kanser payudara

Teh herba tradisional boleh tahan kekunci untuk melawan kanser payudara, mendakwa ahli-ahli sains.

Ekstrak daripada tumbuhan yang dikenali sebagai Perawan di mantle, yang digunakan sebagai teh ubatan di sesetengah negara, boleh membunuh sel-sel kanser dalam tiub ujian tersebut.

Teh berasaskan tumbuh-tumbuhan telah diminum oleh wanita di luar Pakistan yang mempunyai kanser payudara, tetapi sehingga kini penggunaannya sebagai rawatan telah dianggap sebagai dongeng.

Penyelidikan oleh saintis-saintis di Aston University, Birmingham dan Russells Dewan Hospital, Dudley, menunjukkan ia mengandungi agen anti-kanser yang kuat yang bertindak secara berseorangan atau dalam kombinasi terhadap percambahan sel-sel kanser.

Ujian makmal menunjukkan mereka ditangkap pertumbuhan sel-sel dalam tempoh lima jam selepas permohonan itu dan menyebabkan mereka mati dalam tempoh 24 jam.

Loji, yang mempunyai cretica Fagonia nama botani, didapati kawasan gersang, Padang Pasir di Pakistan, India, Afrika dan bahagian-bahagian Eropah.

Helen Griffiths Profesor dan Profesor Amtul R Carmichael, yang mengetuai kajian itu, didapati teh herba yang diperbuat daripada ekstrak tumbuhan yang memusnahkan sel-sel kanser tetapi, tidak seperti kemoterapi yang konvensional, rawatan tidak merosakkan sel-sel normal payudara, dengan itu mengurangkan kesan-kesan sampingan.

Laporan daripada kpd penghidap di Pakistan mencadangkan cabutan loji tidak mencetuskan apa-apa kesan sampingan yang serius seperti kehilangan rambut, jatuh dalam kiraan darah atau cirit-birit.

Satu penyelidikan yang disiarkan dalam jurnal Sains PloS One, mendapati ekstrak tumbuhan mempunyai satu mekanisme novel yang boleh memulihkan kecacatan dalam sel DNA yang kebiasaannya akan menentang pertumbuhan tumor.

Jawapan DNA terjejas bukan sahaja membolehkan kanser berkembang, ia juga menghalang kerja-kerja rawatan kemoterapi cara yang mengurangkan keberkesanannya.

Profesor Carmichael berkata sebuah hospital kecil 100 miles Utara Lahore di Pakistan yang mula menggunakan teh herba 40 tahun yang lalu untuk merawat pesakit-pesakit kanser payudara.


Dia berkata: ' ia muncul untuk menjaga mereka di PEREMITAN, walaupun kita tidak boleh menggunakan perkataan penawar pada peringkat ini.

'Namun, mereka hidup untuk masa yang lama tanpa kehilangan rambut mereka atau meletakkan sejumlah besar berat badan, atau mengalami kesan sampingan toksik lain berkaitan dengan kemoterapi, jadi kami yakin ekstrak ini mempunyai sesuatu untuk menyumbang.'

Katanya, ujian keselamatan yang ketat diperlukan dalam membangunkan ubat-ubatan yang berasaskan ekstrak.

Pada masa ini teh herba yang digunakan untuk merawat Asia tetapi mungkin ada kesan yang berbeza pada pesakit Kaukasia, katanya lagi.

Profesor Griffiths berkata lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mewujudkan peranan ekstrak dalam pengurusan kanser, dan ia sekarang perlu ditunjukkan bahawa ekstrak ini adalah berkesan dalam membunuh sel-sel kanser dalam tubuh kerana ia adalah dalam lingkungan makmal.

Katanya, langkah seterusnya adalah untuk mengenalpasti elemen mana kilang yang bertanggungjawab membunuh sel-sel kanser dengan tujuan untuk akhirnya menjalankan ujian dengan pesakit-pesakit kanser.

Dr Caitlin Palframan, Pengurus dasar pada kanser payudara kejayaan, berkata: ' sesetengah ubat kanser-pertempuran paling penting pada asalnya berasal daripada tumbuh-tumbuhan.

' Memandangkan kajian ini adalah pada peringkat yang sangat awal, kita tidak akan tahu sekian lama sama ada ubat-ubatan yang diperolehi daripada tumbuhan ini akan menjadi berkesan dalam merawat kanser payudara tetapi kami berharap untuk melihat kemajuan mana-mana.

'Kami menginap menasihatkan wanita dengan kanser payudara yang mempertimbangkan untuk menggunakan mana-mana ubat-ubat herba untuk berbincang dengan doktor mereka terlebih dahulu sebagai sebahagian boleh mengganggu rawatan kanser berterusan.'

Emma Pennery, Pengarah klinikal payudara kanser Care, berkata: 'banyak lagi penyelidikan diperlukan untuk membina kerja-kerja makmal secara kecil-kecilan ini setakat.'