Manfaat daripada ekstrak Ginseng

Manfaat daripada Ginseng cabutan


Ginseng Asia mempunyai sejarah penggunaan herba akan kembali lebih 5,000 tahun. Ia adalah salah satu daripada dipandang paling tinggi daripada ubat-ubatan herba di Timur, di mana ia telah mendapat reputasi yang hampir ajaib kerana mampu menggalakkan kesihatan am badan semangat dan juga memanjangkan jangka hayat. Nama genus Panax berasal daripada perkataan Greek bermaksud "penawar" atau "all-healing"; ginseng spesies ini dikatakan bermaksud "keajaiban dunia". Syarat-syarat kedua-dua merujuk kepada kebajikan perubatan loji. Pada dekad ia telah mendapat populariti di Barat dan kesan-kesan berfaedah ginseng dan juzuk yang terdapat banyak Sastera.


Manfaat kesihatan


Laporan hari terakhir dalam farmakologi ginseng menunjukkan pelbagai kesan, termasuk pengaruh ke atas sistem saraf pusat, sistem endokrin dan adrenocortical, dalaman, organ-organ, metabolisme, tekanan darah dan gula, gonadotropic aktiviti, penuaan sel, tumor, dan tekanan. Ginseng akan muncul untuk melegakan tekanan, meningkatkan aktiviti seksual dan memudahkan mengawan pada haiwan makmal. Herba telah dilaporkan berkesan memanjangkan survival masa semasa serangan jantung. Ia dilaporkan menunjukkan aktiviti kepada pengasingan hipeglisemik. Ginseng Asia juga telah dikenalpasti untuk melindungi testis terhadap 2,3,7,8-tetrachloro-di-benzo-di-p-DIOXIN menggalakkan testicular kerosakan. Dioxin tertentu ini adalah yang paling berbahaya mungkin paling toksik kimia Kumpulan dikenali kepada Sains. Dioksin adalah diketahui menyebabkan kanser pada manusia.

Ginseng telah disenaraikan oleh sesetengah orang sebagai berguna dalam rawatan anemia, kanser, kemurungan, kencing manis, keletihan, tekanan darah tinggi, insomnia, kejutan, kesan radiasi, kesan morfin dan kokain penggunaan, tekanan persekitaran, fizikal dan mental, dan penyakit kronik. Ia telah dikatakan bertindak sebagai bahan perangsang, meningkatkan ketahanan, meningkatkan jangka hayat, berehat sistem saraf, meningkatkan kesedaran mental, menggalakkan fungsi hormon yang betul, meningkatkan tahap lipid, menurunkan kolesterol, meningkatkan pertumbuhan saraf dan meningkatkan ketahanan terhadap penyakit. Ia telah digunakan untuk meningkatkan selera makan dan tenaga badan, mengawal haid, memudahkan bersalin, meningkatkan kesuburan wanita dan merawat penyakit periodontal.


Ginsenosides yang merupakan pelbagai Kumpulan saponins steroid, yang menunjukkan kebolehan untuk menyasarkan pelbagai tisu, menghasilkan pelbagai jenis tindakbalas farmakologi. Walau bagaimanapun, banyak mekanisme aktiviti ginsenoside masih kekal tidak diketahui. Oleh kerana ginsenosides dan juzuk ginseng yang lain menghasilkan kesan yang berbeza antara satu sama lain, dan ginsenoside yang tunggal memulakan beberapa tindakan dalam tisu yang sama, farmakologi keseluruhan daripada ginseng adalah tetap sangat kompleks dan esoteric.