Kajian menunjukkan kesan Nattokinase, kaunseling pesakit darah

Kajian menunjukkan kesan Nattokinase di atas darah kaunseling pesakit


Kaedah temubual (kaunseling pesakit darah) pesakit akan sering ditetapkan ubat rawatan, tetapi terdapat juga berminat nattokinase, satu enzim yang diperolehi daripada natto makanan kacang soya penapai, sebagai sokongan lebih semulajadi bagi kaedah temubual. Dalam kajian, penyelidik meneroka kesan dos tunggal 2000-FU (fibrinolytic unit) yang nattokinase untuk menentukan kesannya terhadap anti pembekuan dan fibrinolysis (suatu proses yang menghalang pembekuan darah daripada tumbuh).

Crossover rabun, terkawal plasebo, kajian telah dilaksanakan pada 12 mata pelajaran. Semasa setiap cabang kajian ini, mata pelajaran telah diberi plasebo atau 2000 FU jenama NSK-SD nattokinase dari Makmal Sains Bio Jepun (Walnut Creek, CA). Darah amat tertarik pada dasar dan 2, 4, 6, dan 8 jam ke dalam kajian ini.

Dalam mata pelajaran campur tangan, penyelidik mendapati bahawa kepekatan D-dimer meningkat, fibrinolysis menunjukkan telah berlaku. D-dimer, sebuah fragmen protein yang dibentuk semasa fibrinolysis, sering diukur ketika percubaan bagi kaedah temubual.

Penyelidik juga mendapati bahawa campur tangan NK membantu meningkatkan kepekatan antithrombin darah selepas jam 2 dan 4 tambahan. Antithrombin adalah protein yang inactivates enzim sistem pembekuan dan "salah satu pengawal selia fisiologi terpenting untuk Lata pembekuan darah", penyelidik menulis. Mereka juga bertekad bahawa-aktiviti faktor VIII (juga satu petunjuk bagi kaedah temubual) yang menurun selepas pengambilan NK.

Para penyelidik berkata, perubahan ini adalah dalam julat normal.

"Kajian ini menyediakan bukti pertama nattokinase, keupayaan untuk meningkatkan fibrinolysis dan antithrombosis contemporaneously selepas dos yang tunggal pentadbiran nattokinase lisan manusia]," para penyelidik menulis. "Berdasarkan nattokinase yang unik, agak kuat fibrinolytic/anticoagulant aktiviti, kestabilan saluran gastrousus dan bioavailabiliti panjang dalam vivo, nattokinase akan muncul untuk menawarkan potensi kelebihan berbanding lain-lain sedang digunakan agen-agen untuk rawatan dan/atau pencegahan penyakit terpilih proses."