Saintis menggunakan tumbuh-tumbuhan Alfalfa untuk menuai Tiny emas

Saintis menggunakan Alfalfa tumbuh-tumbuhan untuk menuai Tiny emas


Tumbuh-tumbuhan biasa alfalfa akan digunakan sebagai kilang-kilang kecil emas bahawa satu hari dapat menyediakan industri Nanoteknologi dengan menuai Tiny emas yang berterusan.

Satu kumpulan penyelidik antarabangsa dari Universiti Texas-El Paso (UTEP) dan Mexico lanjutan kerja-kerja di makmal Sinkrotron radiasi Stanford (SSRL)--sebahagian daripada Pusat pemecut Linear Stanford (SLAC) di Menlo Park, California Penyelidik menggunakan, sebagai kilang-kilang kecil, dalam alfalfa semulajadi, fisiologi keperluan untuk cabutan logam sederhana di mana mereka tumbuh. Kebanyakan nilai di sini adalah bahawa alfalfa dalam ekstrak emas sederhana dan kedai-kedai itu berupa Tiny--specks emas kurang daripada billionth meter merentasi. Penemuan mereka akan disiarkan dalam isu April Nano huruf, terbitan Persatuan kimia Amerika.

"Kajian ini adalah hanya salah satu daripada beratus-ratus projek penyelidikan inovatif yang mengambil kesempatan daripada sifat-sifat unik Sinkrotron sinar-x yang disediakan oleh SSRL," kata Keith Hodgson, Pengarah SSRL dan seorang Profesor kimia di Universiti Stanford.

Industri semikonduktor telah lama bernilai ketahanan pengoksidaan dan keberaliran haba dan elektrik daripada emas. Sekarang, yang berterusan dan mempercepatkan memandu ke arah pernah kecil penyambung, penyambung dan melalui-lubang terakhir membuat peranti semikonduktor pernah kecil sifat-sifat orang-orang yang lebih penting untuk orang yang membuat perkara-perkara yang sangat kecil. Oleh yang demikian, industri Nanoteknologi ini sangat berminat dengan proses-proses yang Tiny emas bagi peranti-peranti elektronik dan optik skala nano.