Tumbuhan cabutan boleh melawan penyakit barah otak

tumbuhan cabutan boleh melawan penyakit barah otak


Silibinin mempunyai profil keselamatan yang tertunggak yang pada manusia dan pada masa ini digunakan untuk rawatan penyakit hati dan keracunan. Saintis-saintis di dalam Max Planck Institute psikiatri di Munich mendapati kerjasama dengan saintis daripada Zentrum München Helmholtz your budaya, model haiwan dan tisu tumor manusia silibinin yang boleh digunakan untuk merawat penyakit Cushing, keadaan hormon yang jarang berlaku yang disebabkan oleh tumor di pituitari di otak. Penyelidik telah memfailkan paten dan kini merancang kajian klinikal yang menggunakan silibinin sebagai strategi rawatan tidak invasif. Oleh itu, di hadapan, pesakit mungkin tidak perlu menjalani pembedahan otak lagi.

<p>Treatment with silibinin, a constituent of milk thistle seeds, alleviated symptoms of Cushing Disease in cell cultures, animal models and human tumor tissue. In future, patients might not have to undergo brain surgery anymore.</p><p>&nbsp;</p>Zum imej

Rawatan dengan silibinin, juzuk benih thistle susu, berkurangan gejala penyakit Cushing dalam budaya your... [lagi]

© Curtis Clark, Wikipedia (CC BY-SA 2.5)

Cushing penyakit, tidak dikelirukan dengan sindrom Cushing, disebabkan oleh tumor di pituitari di otak. Rahsia tumor meningkat jumlah tekanan hormon adrenocorticotropin (ACTH) diikuti oleh keluaran kortisol daripada kelenjar adrenal yang membawa kepada pertambahan berat badan yang pesat, tekanan darah tinggi dan kelemahan otot. Pesakit terdedah kepada osteoporosis, jangkitan dan boleh menunjukkan pucuk kognitif atau malah kemurungan. 80 hingga 85% daripada pesakit tumor tersebut boleh dikeluarkan oleh pembedahan otak yang tidak selesa. Bagi kes-kes yang tidak boleh beroperasi, buat masa ini terdapat hanya satu terapi diluluskan yang Malangnya menyebabkan kesan sampingan yang kuat seperti hiperglisemia melebihi 20% daripada pesakit.

Saintis sekitar Günter Stalla, seorang di dalam Max Planck Institute psikiatri di Munich, kini ditemui pada budaya sel, model haiwan dan tisu tumor manusia bahawa ekstrak tumbuhan berbahaya boleh digunakan untuk merawat penyakit Cushing. "Silibinin adalah juzuk aktif utama susu thistle benih. Ia mempunyai profil keselamatan yang tertunggak yang pada manusia dan telah digunakan untuk rawatan penyakit hati dan keracunan,"menjelaskan Marcelo Paez-Pereda, saintis terkemuka semasa kajian diterbitkan di jurnal saintifik Perubatan alam semula jadiyang terkenal. Selepas rawatan silibinin, sel-sel tumor meneruskan pengeluaran ACTH biasa, pertumbuhan tumor yang perlahan dan gejala-gejala penyakit Cushing yang hilang dalam tikus.

Pada tahun 2013, saintis-saintis Max Planck memfailkan paten pada keluarga luas sebatian kimia dan semula jadi, termasuk silibinin, untuk merawat pituitary tumor. Berbanding dengan manusia, di mana hanya 5.5 dalam 100,000 orang di seluruh dunia membangunkan Cushing penyakit, keadaan ini adalah sangat biasa dalam beberapa haiwan. Sebagai contoh, 4% anjing dan lebih 7% daripada Kuda menderita daripada penyakit Cushing. Justeru, penyelidik kini merancang untuk menguji formulasi khas dengan bahan yang sangat murni dan pelepasan perlahan silibinin komponen aktif dalam percubaan-percubaan klinikal.

Silibinin: Mod tindakan

"Kita tahu bahawa Cushing penyakit adalah disebabkan oleh pelepasan ACTH terlalu banyak. Jadi kita bertanya diri kita sendiri apa yang menyebabkan ini ke atas pengeluaran dan bagaimana untuk menutupnya,"kata Paez-Pereda. Dalam percubaan mereka yang pertama penyelidik mendapati jumlah yang tinggi dengan protein kejutan haba 90 (HSP90) dalam tisu tumor daripada pesakit dengan penyakit Cushing. Dalam jumlah yang normal HSP90 membantu untuk protein lain, kawasan glucocorticoid yang seterusnya menghalang pengeluaran ACTH kali ganda dengan betul. "Kerana terdapat terlalu banyak HSP90 molekul dalam tisu tumor, mereka berpegang kepada glucocorticoid penerima," menjelaskan Paez-Pereda. "Kami mendapati silibinin yang sedang direncanakan untuk HSP90 sekali gus membolehkan molekul penerima glucocorticoid untuk membubarkan dari HSP90. Dengan silibinin kita mungkin telah menemui strategi rawatan tidak invasif bukan sahaja untuk penyakit Cushing yang jarang berlaku, tetapi juga untuk lain-lain keadaan dengan penglibatan glucocorticoid reseptor seperti paru-paru, tumor, leukemia akut lymphoblastic atau myeloma berganda,"menyimpulkan Paez-Pereda.