Bagaimana terapi berasaskan tumbuh-tumbuhan boleh memberi anda kelegaan bagi simptom menopaus

Bagaimana terapi berasaskan tumbuh-tumbuhan boleh memberi anda kelegaan bagi simptom menopaus


Jika anda alami gejala-gejala menopaus, anda mungkin akan terdorong untuk mencuba makanan berasaskan soya atau herba suplemen untuk mendapatkan bantuan. Tetapi Adakah terapi berasaskan tumbuh-tumbuhan ini kononnya benar-benar berkesan?

Analisis yang baru berkata, terapi ini boleh memberi pengurangan sederhana dalam beberapa — tetapi tidak semua — simptom menopaus. Analisis tersebut diketuai oleh penyelidik dari pusat perubatan Erasmus University, Belanda, diperiksa lebih daripada 60 kepada kajian terdahulu yang diuji berasaskan tumbuh-tumbuhan terapi pelbagai, termasuk makanan soya dan ubat-ubat herba tertentu.  Secara keseluruhan, penyelidik menganalisis kajian 62 yang melibatkan wanita 6,653.

Hasil analisis menunjukkan bahawa soya isoflavones makanan dan suplemen telah meningkat beberapa simptom menopaus, termasuk pengurangan sederhana di berkelip panas dan kekeringan faraj, tetapi tidak ketara pula mengurangkan berpeluh malam.

Isoflavones adalah sejenis unsur-unsur fitoestrogen, sebatian sintesis tumbuhan yang boleh meniru estrogen. Makanan yang tinggi dalam kacang soya isoflavones adalah tauhu, tempeh, miso dan natto.

Suplemen herba

Kajian juga mendapati bahawa beberapa ubat-ubatan herba meningkatkan gejala-gejala menopaus. Salah satu ialah clover merah, kaya dengan sumber fitoestrogen formononetin, biochanin A, daidzein dan genistein. Clover merah adalah berkaitan dengan peningkatan berpeluh malam, tetapi tidak dengan frekuensi hot flashes.

Ubatan herba yang baru seperti sesat 731, cabutan diasingkan dari Rheum rhaponticum, dan pycnogenol, ekstrak kulit pokok pain, mengurangkan jumlah hot flashes dalam tempoh 24 jam. Walau bagaimanapun, para penyelidik berkata, ujian yang lebih banyak diperlukan kerana bukti adalah terhad.

Menariknya, para penyelidik mendapati bahawa black cohosh makanan tambahan dan ubat-ubatan herba Cina seperti dong quai, yang kerap digunakan untuk meringankan gejala-gejala menopaus, tidak pula mengurangkan simptom menopaus.

Keputusannya agak beg campuran, kata pakar kesihatan wanita Holly L. Thacker, MD.

"Di antara kajian-kajian ini menunjukkan peningkatan dalam hot flashes, tetapi tidak berpeluh malam, atau berpeluh malam, tetapi tidak hot flashes," kata Dr. Thacker. "Jadi, mesej yang dibawa pulang adalah bahawa jika anda mempunyai gejala-gejala menopaus yang teruk, anda harus melihat doktor anda dan tidak takut untuk merawat masalah sebenar, iaitu kekurangan hormon."

Gejala-gejala menopaus yang klasik adalah hasil kekalahan hormon estrogen, yang bagi kebanyakan wanita tidak boleh dirawat dengan terapi pelengkap sahaja, katanya.

"Walaupun menopaus merupakan acara kehidupan semula jadi dan tidak semua orang adalah disebabkan ketidakseimbangan hormon kurang, orang-orang yang adalah disebabkan ketidakseimbangan hormon kurang tidak perlu merasa buruk tentang perlu mengambil hormon untuk merawat masalah itu," katanya.

Suplemen membawa risiko

Kajian ini menyerlahkan keinginan ramai wanita untuk lebih semulajadi, berasaskan tumbuh-tumbuhan alternatif bagi simptom menopaus, Dr. Thacker berkata. Ramai wanita memilih untuk menggunakan terapi pelengkap dan bukannya terapi gantian hormon kerana kebimbangan kesan-kesan kesihatan.

Tetapi setakat ini, tiada seorang pun daripada terapi pelengkap yang telah terbukti berkesan dengan ketara.

Wanita dengan gejala-gejala menopaus yang sederhana yang mencari kelegaan boleh menambah soya diet mereka melalui makanan, tetapi perlu berbincang dengan doktor mereka sebelum mencuba suplemen, Dr. Thacker berkata.

Anda mungkin tidak memerlukan preskripsi dengan bayaran tambahan, tetapi suplemen masih membawa risiko, Dr. Thacker berkata. Sebagai contoh, kajian-kajian lain telah menunjukkan bahawa penggunaan yang berlebihan daripada soya beberapa makanan tambahan boleh meningkatkan risiko wanita untuk jenis penyakit kanser tertentu.

Menopaus adalah masa yang baik bagi wanita untuk tabiat kesihatan mereka — seperti pemakanan dan senaman — dan untuk mendapatkan pemeriksaan yang berkala dari pakar kesihatan wanita, Dr. Thacker berkata.