Pokok-pokok coklat tua Kuda menyediakan paparan bunga tetapi hasil apa-apa yang boleh dimakan

Pokok-pokok coklat tua Kuda menyediakan paparan bunga tetapi hasil apa-apa yang boleh dimakan


Setiap bunga, pokok coklat tua Kuda di Kampus di University of Colorado di Boulder meletakkan paparan bunga yang berhenti orang, walaupun sesetengah mahasiswa multitasking, di jejak mereka.


Pokok itu adalah di Perpustakaan Norlin, barat Pusat rekreasi dan Timur Mackey Auditorium. Pokok itu telah telah menawan kita selama beberapa dekad.


Coklat tua Kuda kami adalah kira-kira 45 kaki tinggi dan mempunyai sebuah Mahkota domed, dengan sedikit drooping cawangan upturned pada hujung. Dedaun itu adalah subur, setiap daun majmuk dengan risalah lima hingga tujuh 4 hingga 12 inci panjang. Bunga disusun di Menara atau panicles kira-kira satu kaki tinggi, masing-masing dengan banyak bunga. Bunga-bunga berwarna putih dengan titik merah yang lenyap ke lampu jingga dan kemudian kuning, supaya setiap panicle mempunyai bunga warna-warna yang banyak.

Pakar memanggilnya Aesculus hippocastanum, walaupun namanya biasa Kuda coklat tua. Nama umum adalah penuh dengan ketidakpastian, dan nama ini agak ketara. Pertama sekali, ia bukanlah Mahkota coklat yang benar, dan ia tidak berkaitan rapat dengan mereka, hanya secara seiras. Ia dipanggil coklat tua Kuda kerana kacang yang boleh membawa maut kepada Kuda. Walau bagaimanapun, rusa dan beruang hitam lauk kacang tersebut dan makan mereka apabila sudah ada jawapannya.


Ingat lagu tradisional cuti "Berangan menggoreng pada An perapian terbuka," dibuat masyhur dengan Nat King Cole? Lagu yang merujuk kepada Berangan yang benar, dalam genus Castanea, dan Berangan itu akan boleh dimakan, lazat dan berkhasiat. Coklat tua Amerika, Castanea dentata, pernah pokok terbesar kayu balak di hutan komited Timur, dengan pokok-pokok matang yang lebih tinggi daripada 100 kaki, dengan batang 5 hingga 10 kaki diameter. Coklat tua hutan dimusnahkan oleh kekotoran coklat tua 1904 hingga 1950.


Genus Aesculus mengandungi 13 hingga 19 spesies pokok, beberapa buah Berangan tersilap disebut dan lain-lain dipanggil buckeyes. Enam spesis-spesis ini adalah berasal dari Amerika Utara, dan selebihnya adalah berasal dari Eurasia. Aku terkejut untuk mengetahui bahawa coklat tua Kuda itu adalah berasal dari Pindus Mountains di Greece dan Albania dan pergunungan Balkan di Bulgaria dan Serbia. Horticulturists memperkenalkan pokok Berangan Kuda untuk bandar raya dan bandar-bandar di Eropah, Scandinavia, United Kingdom dan Amerika Utara. Spesies yang berasal dari Eurasia yang biasanya dinamakan buah Berangan, manakala buckeye nama hanya digunakan untuk spesies yang berasal dari Amerika Utara.


Buckeye Ohio, Aesculus glabra, pokok Negeri Ohio, dan mempunyai pengagihan dari Texas melalui Midwest Pennsylvania Barat. Buckeye juga digunakan sebagai tempoh endearment untuk peneroka awal daripada Ohio. Walau bagaimanapun, melalui sendiri tidak bersalah, pokok itu diterima pakai sebagai maskot pasukan bola sepak di Ohio State University, yang mempunyai, pada pendapat saya, sebahagian besarnya sullied reputasi pokok yang tidak bersalah yang telah melakukan apa-apa untuk membangkitkan permusuhan.


Pokok Berangan kuda dan lain-lain ahli dalam genus Aesculus mempunyai pelbagai entiti kimia Pertahanan, supaya tiada bahagian pokok atau buah-buahan atau kekacang yang boleh dimakan. Utama antara Kata majmuk yang bertahan adalah saponin yang bernama aescin dan glucoside yang dinamakan aesculin, kedua-duanya mengambil nama mereka dari genus Aesculus. Tetapi pokok Berangan Kuda mensintesis sebatian Pertahanan lain juga. Sebagai contoh, penduduk asli Amerika dihancurkan kacang untuk mengeluarkan racun untuk membisingkan atau membunuh ikan, dan mereka dicelur kacang untuk cabutan tannin untuk mengubati kulit.


Walaupun beberapa sebatian ini mempunyai menggunakan ubat-ubatan, mereka terlalu berbahaya untuk digunakan sebagai remedi rumah untuk apa-apa gejala atau ditimpa. Disenaraikan antara kesan sampingan yang diketahui dalam sebatian Pertahanan adalah "reaksi anaphylactic akut" dan "akut kegagalan buah pinggang."


Dalam diari itu, Anne Frank menulis tentang satu Kuda coklat tua boleh dilihat dari tingkap beliau, kini dikenang sebagai pokok Anne Frank. Sebelum pokok itu meninggal dunia pada Ogos 2010, benih yang diambil dan pada, menghasilkan zuriat 11 yang lalui kuarantin yang panjang dalam Indianapolis. Pokok coklat tua Kuda Anne Frank tersebut kini ditanam di dua pusat Holocaust dan lain-lain tempat kepentingan sejarah di seluruh negara.