Loji yang biasa dapat membantu perjuangan Zika Virus

Loji yang biasa dapat membantu perjuangan Zika Virus


PHOENIX, Ariz. — bahan-bahan di kilang biasa boleh membunuh larvae nyamuk yang membantu menyebarkan virus-virus yang menyebabkan Zika, chikungunya dan Denggi demam . Itulah penemuan remaja dari Filipina. Kajiannya boleh membantu pegawai kesihatan awam yang membangunkan satu cara untuk melambatkan penyebaran penyakit maut itu. Ia juga boleh memberikan petunjuk pemilik rumah mengenai cara kepada home-brew koktel nyamuk-membunuh mereka sendiri.

Virus Denggi (DEN-gay) merupakan penyebab utama penyakit dan kematian seluruh tropika dan subtropics. Penyakit ini merebak melalui nyamuk Aedes aegypti (AY-dees Eh-JIP-tye). Kes demam denggi menyebabkan demam tinggi, sakit kepala yang teruk dan sakit sendi, antara gejala-gejala lain. Dengan tiada vaksin untuk mengelakkan ia, sehingga 400 juta orang kontrak Denggi setiap tahun, menurut Pusat Kawalan dan pencegahan penyakit. Lebih daripada satu pertiga daripada semua orang di planet yang hidup di kawasan-kawasan berisiko jangkitan ini 。  Dalam zon yang besar ialah Filipina. Ia adalah di mana kehidupan Jerouen Paul Lumabao. 10th grader pada Daniel R. Aguinaldo tinggi Sekolah Kebangsaan Bandar Davao, beliau ingin mencari sesuatu yang menginap sekurang-kurangnya melambatkan kes demam denggi yang merebak. Dia tahu bahawa banyak bahan-bahan kimia serangga-pembunuhan pertama dijumpai pada tumbuh-tumbuhan. Jadi 17-tahun-lama memutuskan untuk menguji calon-calon baru yang beliau diekstrak daripada tumbuh-tumbuhan yang tiga yang biasa kepada di mana dia tinggal.

Salah satu adalah rumpai paha-tinggi yang dipanggil tawa-tawa (hirta pokok). Satu lagi adalah untuk bercampur menarik yang dipanggil kilang San Francisco (Codiaeum variegatum). Kerana daun berwarna-warni, orang sering menanam ia di Taman-Taman dan yards, kata Jerouen. (Dikenali sebagai croton variegated ini, tumbuhan ini juga ditanam sebagai houseplant dalam zon sejuk, temperat.) Ketiga adalah satu herba yang dipanggil Serai (makan Cymbopogan), yang digunakan dalam masakan.

Banyak serangga-membunuh ekstrak diasingkan dengan merendam daun-daun tumbuhan dalam alkohol. Dan itulah pada asasnya apa yang Jerouen lakukan. Selepas memetik daun, ia dikeringkan mereka selama satu minggu. Kemudian, beliau direndam setiap jenis dalam alkohol. Selepas itu, dia membiarkan alkohol evaporate. Apa yang kekal adalah tertumpu penuh cecair berminyak daripada bahan kimia buatan kilang.

Beliau diuji ekstrak ini dengan kuantiti yang kecil daripada mereka ke dalam air yang mengandungi telur nyamuk dan larvae titisan. Ekstrak tawa-tawa dan Serai disebabkan nyamuk di larvae untuk membangunkan luar biasa. Mereka menginap telah matang menjadi sihat apabila dewasa kelak, kata Jerouen. Ekstrak tumbuhan San Francisco terbukti lebih toksik kepada serangga. Pada hanya 24 jam, ia telah membunuh semua telur nyamuk dan larvae di dalam air.

Jerouen menyifatkan keputusan itu di sini, Mei 12, di Intel International Science and Engineering Fair. Dicipta oleh masyarakat Sains & orang ramai dan ditaja oleh Intel, pertandingan tahun ini membawa bersama lebih 1,750 pelajar dari 75 buah negara. (SSP juga menerbitkan berita Sains pelajar.)

Jerouen memberi tumpuan kepada kajian beliau mencegah penyebaran demam denggi. Tetapi dalam beberapa bulan kebelakangan, orang telah menjadi lebih sedar tentang Zika virus. Ia, terlalu, adalah merebak melalui gigitan nyamuk. Ia boleh menyebabkan demam, ruam dan keradangan mata. Apatah lagi, jika seseorang wanita yang hamil mendapat dijangkiti, bayi mungkin berakhir dengan kecacatan kelahiran. Dan kemudian ada chikungunya, penyakit yang dahsyat yang bakal melanda Amerika Utara. Semua tiga virus boleh disebarkan oleh nyamuk Aedes aegypti . Ini menunjukkan ekstrak daripada tumbuhan di Jerouen mungkin menjadi satu senjata yang kuat dalam melawan banyak penyakit yang menakutkan.

Aedes aegypti Satu spesies nyamuk yang boleh menyebarkan virus yang bertanggungjawab untuk beberapa penyakit tropika, termasuk demam denggi, demam kuning, chikungunya dan penyakit Nil Barat.

Pusat Kawalan dan pencegahan penyakit , atau CDC An agensi daripada di Amerika Syarikat Jabatan daripada kesihatan dan perkhidmatan manusia, CDC didakwa dengan melindungi keselamatan dan kesihatan awam dengan bekerja untuk mengawal dan mencegah penyakit, kecederaan dan hilang upaya. Ia melakukannya dengan menyiasat wabak penyakit, pengesanan pendedahan oleh Amerika untuk jangkitan dan bahan kimia toksik dan sentiasa Ukur diet dan tabiat lain antara perwakilan menyeluruh semua rakyat Amerika.

chikungunya Penyakit tropika yang telah melumpuhkan sebilangan besar orang-orang di Afrika dan Asia. Ia adalah disebabkan oleh virus yang disebarkan oleh nyamuk. Ia Tempahan telah telah merebak secara meluas seluruh negara-negara yang hangat. Lebih daripada 3 juta orang telah mengalami melalui gejala-gejala seperti selsema yang awal. Saham besar juga boleh menyala untuk membangunkan sengit kesakitan otot dan sendi yang boleh lepas bulan ke tahun. Terdapat tiada penawar atau vaksin.

demam denggi Sejenis penyakit berjangkit yang berpotensi maut dihantar oleh nyamuk. Vaksin tidak lagi wujud untuk mencegah jangkitan dengan virus yang bertanggungjawab untuk penyakit ini, yang menyebabkan demam tinggi, sakit kepala yang teruk, sakit sendi, sakit di belakang mata, ruam, sakit tulang dan kadang-kadang ringan pendarahan. Satu bentuk yang lebih teruk dari penyakit ini, dikenali sebagai demam denggi berdarah boleh menyebabkan pendarahan tidak terkawal jika tidak dirawat segera.

Cabutan (v.) untuk memisahkan satu bahan kimia (atau komponen sesuatu) dari campuran yang kompleks. (kata nama) Bahan yang, selalunya dalam bentuk pekat, yang telah dialih keluar dari sumbernya yang asli. Ekstrak sering Diambil daripada tumbuh-tumbuhan (seperti spermin atau lavender), bunga dan tunas (seperti bunga mawar dan ulas), buah-buahan (seperti lemons dan buah oren) atau benih dan kekacang (seperti badam dan pistachios). Apa-apa ekstrak, kadang-kadang digunakan dalam masakan, sering mempunyai aroma yang sangat kuat atau perisa.

larva (jamak: larvae) peringkat hidup yang belum matang untuk serangga, yang sering mempunyai bentuk yang berbeza sebagai seorang dewasa. (Kadang-kadang digunakan untuk menggambarkan apa-apa peringkat dalam pembangunan ikan, katak dan haiwan lain.)

saka (dalam botani) sejenis tumbuhan yang hidup selama bertahun-tahun. Sesetengah mungkin die kembali keras semasa cuaca (sejuk atau panas melampau), tetapi kemudian kembali bulan kemudian apabila memperbaiki syarat-syarat.

Persatuan Sains dan orang awam (atau SSP) sebuah pertubuhan bukan untung yang dicipta pada tahun 1921 dan berpusat di Washington, D.C. Sejak ditubuhkan, SSP telah telah bukan sahaja menggalakkan penglibatan awam dalam penyelidikan saintifik, tetapi juga dalam pemahaman orang ramai tentang sains. Ia dicipta dan terus berjalan tiga terkenal Sains pertandingan: The mencari bakat Sains yang Intel (bermula pada tahun 1942), Sains Antarabangsa Intel dan Kejuruteraan saksama (pada mulanya dilancarkan pada 1950) dan Sarjana Broadcom (dicipta pada tahun 2010). SSP juga turut memenangi Anugerah kewartawanan: Berita Sains (dilancarkan pada tahun 1922) dan Berita Sains untuk pelajar (dicipta pada tahun 2003). Majalah itu juga menganjurkan satu siri blog (termasuk Eureka! Makmal).

toksik Poisonous atau dapat mencederakan atau membunuh sel-sel, tisu-tisu atau keseluruhan organisma. Ukuran risiko yang ditimbulkan oleh racun tersebut adalah dengan ketoksikan.

tropika Rantau berhampiran khatulistiwa bumi. Suhu di sini sangat pada umumnya hangat kepada Panas, pengayuh.

subtropics A rantau geografi yang mencecah ke permulaan zon Parlimen (sekitar 40 ° Utara dan Selatan latitud 40°) dari tepi tropika, band itu iklim panas yang meliputi bahagian luar perut planet ini. Tropika yang mendekati kepada garisan Sartan (sekitar 23.5 ° Utara latitud) dan garisan jadi (sekitar 23.5 ° Selatan latitud). Subtropics yang cenderung dengan pasti lebih panas berbanding iklim temperat, tetapi mungkin akan mengalami tempoh singkat fros yang tidak dijangka di tropika benar.

temperat Dalam geografi, merujuk kepada kawasan yang lebih sejuk daripada tropika tetapi lebih panas berbanding kawasan kutub.

virus Proof.indd zarah berjangkit terdiri RNA dan DNA yang dikelilingi oleh protein. Virus boleh membiak hanya dengan menyuntik bahan genetik mereka ke dalam sel-sel makhluk hidup. Walaupun para saintis sering merujuk kepada virus sebagai hidup atau mati, sebenarnya tiada virus adalah benar-benar hidup. Ia tidak makan seperti haiwan melakukan, atau membuat makanan sendiri Adakah cara tumbuh-tumbuhan. Ia mesti merampas jentera sel sel hidup untuk terus hidup.

Zika virus Virus yang boleh dipindahkan kepada manusia melalui nyamuk. Kira-kira 20 peratus daripada orang yang dijangkiti akan mendapat sakit. Gejala-gejala termasuk sedikit demam, ruam dan pinkeye dan biasanya lenyap dengan cepat. Sebuah badan yang semakin meningkat bukti menunjukkan bahawa virus juga boleh menyebabkan kecacatan kelahiran dahsyat — microcephaly. Bukti menunjukkan ia boleh juga menyebabkan keadaan saraf seperti Sindrom kanak-Barré.