Teh Chamomile mengawal gula darah, mencegah dan menguruskan penyakit kencing manis

Teh chamomile mengawal gula darah, mencegah dan menguruskan kencing manis


Kepentingan mengawal gula dalam darah adalah jelas: penstabilan gula dalam darah boleh mencegah banyak masalah kesihatan, salah satu yang paling jelas kerana kencing manis, yang sering disebabkan tahun gula dalam darah yang tidak stabil. Mujurlah bagi kebanyakan daripada kita ianya tidak dalam kekuatan kita untuk mengawal tahap gula dalam darah kami masih aktif dan membuat makanan yang betul-betul choicesà ¢ â'¬ "dan juga dengan minum teh chamomile.

Teh chamomile lama dihargai kerana keupayaannya menenangkan dan berehat, menjadikannya teh disukai untuk tidur, tetapi sekarang kajian di jurnal pertanian dan kimia makanan menunjukkan chamomile boleh menyampaikan satu lagi maksud: mengawal gula dalam darah.

Di the University of Toyama di Jepun dan di Institut padang rumput dan persekitaran penyelidikan di United Kingdom, penyelidik mengkaji kesan teh chamomile pada tikus kencing manis. Separuh daripada tikus yang diberi dos ekstrak chamomile selama tiga minggu. Satu lagi set tikus kencing manis diberikan diet yang biasa dengan tiada penambahan chamomile.

Kajian ini diperhatikan bahawa apabila chamomile adalah diberikan kepada tikus, jumlah glukosa yang rendah telah dijadikan sorbitol (alkohol gula). Sorbitol berlebihan boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang, mata dan sel-sel saraf. Enzim yang terutamanya bertanggungjawab ke atas kerosakan di kalangan pesakit diabetes jenis ini juga telah menghalang dalam tikus chamomile. Tikus yang telah diberi makan ekstrak chamomile juga menunjukkan penurunan darah untuk keseluruhan glukosa berbanding tikus lain.

Pengarang kajian dinyatakan adalah jelas hubungan antara penggunaan harian chamomile teh dan mencegah perkembangan diabetes dan hiperglisemia. Seperti biasa ada yang mengatakan lebih banyak kajian perlu dilakukan untuk menentukan betapa berkesan rawatan ini boleh, tetapi kepada sesiapa yang mencari satu cara semulajadi untuk mengawal gula dalam darah, keputusan kajian ini adalah galakan lebih daripada cukup untuk memulakan minum teh chamomile.

Faedah-faedah teh chamomile bukan hanya untuk mereka yang mempunyai penyakit kencing manis. Untuk pesakit kencing manis, penstabilan gula dalam darah adalah penting untuk kesihatan yang baik, tapi sebenarnya orang walaupun tanpa kencing manis boleh mendapat manfaat daripada mengekalkan darah normal gula peringkat. Perubahan gula dalam darah adalah berkaitan dengan keletihan, ketagihan gula dan rintangan insulin, antara gejala-gejala lain. Langkah-langkah untuk mengawal gula dalam darah sebenarnya boleh mencegah bermulanya penyakit kencing manis pada individu yang sihat, dan ia juga akan membantu anda berasa lebih bertenaga dan mengekalkan berat badan yang sihat.

Sudah tentu, jika anda sedang mempertimbangkan minum teh chamomile semata-mata untuk mengawal darah gula, perlu diingat ia adalah tambahan yang sihat untuk gaya hidup keseluruhan naturallly yang menyumbang kepada gula dalam darah yang sihat. Langkah lain yang perlu dimasukkan ke dalam gaya hidup ini adalah senaman, makan makanan seimbang, mengelakkan makanan yang ditapis dan mendapat banyak tidur.