Ekstrak tumbuhan tertentu juga boleh membiarkan anda muda dan hidup

ekstrak tumbuhan tertentu juga boleh membiarkan anda muda dan hidup


Satu kajian baru yang disiarkan dalam jurnal Oncotarget oleh penyelidik dari Concordia dan Syarikat Bioteknologi berasaskan Quebec teknologi Idunn mungkin menemui faktor penting: loji petikan mengandungi enam Kumpulan terbaik molekul-molekul anti-penuaan yang pernah dilihat.

Bagi kajian ini, Kumpulan penyelidik combed melalui teknologi-teknologi Idunn banyak Perpustakaan biologi, menjalankan ujian lebih daripada 10,000 ke skrin untuk ekstrak tumbuhan bahawa ia akan meningkatkan jangka hayat kronologi yis.

Mengapa yis? Cellularly bercakap, penuaan berkembang begitu juga dalam kedua-dua yis dan manusia. Ia adalah model selular terbaik untuk memahami bagaimana proses anti penuaan berlaku.

"Secara keseluruhan, kami mendapati enam Kumpulan baru molekul-molekul yang nyah-pecutan kronologi penuaan yis," kata Vladimir Titorenko, pengarang kanan kajian ini dan seorang professor di Jabatan biologi di Concordia. Beliau menjalankan kajian dengan sekumpulan pelajar Concordia dan √Čric Simard, pengasas Idunn Technologies, yang dinamakan sempena Dewi rejuvenasi dalam mitos Norse.

Ini mempunyai implikasi yang penting bukan sahaja untuk memperlahankan proses penuaan, tetapi juga untuk mencegah penyakit-penyakit tertentu yang dikaitkan dengan penuaan, termasuk kanser.

"Bukannya tumpuan mengubati penyakit individu, campur tangan pada molekul proses penuaan boleh serentak melambatkan permulaan dan perkembangan kebanyakan penyakit yang berkaitan dengan umur. Jenis campur tangan ini diramalkan mempunyai kesan yang lebih besar mengenai penuaan yang sihat dan jangka hayat daripada apa yang boleh dicapai oleh penyakit-penyakit individu,"kata Simard, yang Nota-nota bahawa molekul ini baru tidak lama lagi akan tersedia dalam produk komersil.

"Keputusan ini juga memberikan wawasan yang baru ke dalam mekanisme di mana bahan-bahan kimia yang diekstrak daripada tumbuh-tumbuhan tertentu boleh memperlahankan penuaan biologi," kata Titorenko.

Salah satu kumpulan ini molekul-molekul adalah paling panjang umur-memanjangkan farmakologi campur tangan lagi diterangkan dalam kesusasteraan saintifik: ekstrak khusus willow menyalak.

Menyalak Willow biasanya digunakan semasa Hippocrates, apabila orang telah dinasihatkan supaya mengunyah untuk melegakan kesakitan dan demam. Kajian menunjukkan bahawa ia meningkatkan purata dan maksimum kronologi jangka hayat yis sebanyak 475 peratus dan 369 peratus, masing-masing. Ini merupakan kesan yang jauh lebih besar daripada rapamycin dan metformin, ubat-ubatan dua terbaik yang terkenal kerana kesan anti-penuaan.

"Ekstrak ini enam telah diiktiraf sebagai bukan toksik oleh Kementerian Kesihatan Kanada dan sudah mempamerkan diiktiraf khasiat pada manusia," kata Simard.

"Tetapi pada mulanya, lebih banyak penyelidikan mesti dilakukan. Itulah sebabnya Idunn teknologi yang bekerjasama dengan empat universiti-universiti lain bagi program-program penyelidikan enam, melampaui yis, dan bekerja dengan model haiwan penuaan, serta dua kanser model. "

Kajian ini, "Discovery ekstrak-daripada tumbuhan yang sangat melambatkan yis kronologi penuaan dan mempunyai kesan yang berbeza pada umur panjang-mentakrifkan proses selular" Tempahan diterbitkan dalam jurnal Oncotarget.