Berita buruk bagi orang-orang yang gigi Sweet-a kajian baru mencadangkan bahawa gula boleh merosakkan otak

Berita buruk bagi orang-orang yang gigi Sweet-a kajian baru mencadangkan bahawa gula boleh merosakkan otak


Penyelidik di University of California di Los Angeles mendapati bahawa fruktosa - sejenis gula semulajadi dijumpai dalam buah-buahan dan sayur-sayuran, tetapi juga yang hadir dalam minuman ringan dan gula-gula - kerosakan sel-sel otak dan boleh membawa kepada pelbagai jenis penyakit, dari penyakit kencing manis dan penyakit jantung untuk Alzheimer dan ADH.


Para saintis makan Kumpulan tikus selama enam minggu dengan air menerjah fruktosa (setaraf tentang liter minuman ringan setiap hari bagi manusia). Kemudian mereka meletakkan mereka dalam maze, bersama-sama dengan tikus yang telah minum air sahaja. Tikus yang telah dimakan fruktosa mengambil dua kali selagi untuk menavigasi maze sebagai Kumpulan air sahaja, walaupun tahap latihan - mencadangkan bahawa kenangan mereka telah terjejas.


Jadilah Walau bagaimanapun satu hasil positif daripada eksperimen: muncul satu asid lemak omega-3 yang dipanggil asid dokosaheksaenoik, atau DHA, untuk menterbalikkan perubahan berbahaya yang dihasilkan oleh fruktosa.


Kumpulan ketiga tikus yang telah makan minyak flaxseed yang mengekstrak kaya dengan omega-3 serta air fruktosa yang berjaya mengemudi maze hampir secepat Kumpulan air sahaja.DHa ditemui secara semula jadi pada ikan (terutama ikan salmon), kekacang dan sayur-sayuran tertentu.


"DHA perubahan bukan hanya satu atau dua gen; Ia seolah-olah menolak corak keseluruhan gen kembali kepada normal, yang luar biasa,"kata Yang Xia, pengarang kanan sebuah kajian.