Kesan-kesan anti-radang kacang soya hijau cabutan Irradisted dengan cahaya yang boleh dilihat


Sinaran cahaya makanan boleh mengoksidakan beberapa sebatian dalam makanan, sering mengakibatkan banyak kesan negatif ke atas kesihatan manusia. Sebatian lain seperti vitamin D, akan diaktifkan oleh sinaran ultraviolet. Sinaran pada gelombang biru dan UV-A daun teh hijau menyebabkan kenaikan yang lebih besar dalam aktiviti antipengoksida berbanding rawatan lain. Kami mengesyaki bahawa sinaran cahaya daripada ekstrak tumbuhan beberapa mungkin mempunyai kesan positif ke atas kesihatan manusia. Kami dilakukan penyiasatan awal mengenai kesan sinaran cahaya yang dapat dilihat pada beberapa ekstrak-daripada tumbuhan yang boleh dimakan. Sebagai Indeks kesan, kami digunakan IL-2 penindasan dalam sel-sel Jurkat (manusia seperti T sel sel garisan), dan kami mengesahkan kesan yang kuat udara daripada kelihatan sinaran cahaya untuk cabutan etanol kacang soya hijau pada ungkapan IL-2 dalam sel-sel Jurkat.

Kacang soya kajian telah menunjukkan bahawa terdapat pelbagai unsur dalam makanan yang dibuat dengan kacang soya yang sederhana atau mengurangkan pembangunan potensi penyakit kronik. Contoh termasuk hypocholesterolemic kesan unsur-unsur fitoestrogen soya, sifat mengurangkan risiko kanser yang isoflavonoids dan saponins di, dan kesan xenobiotic genistein. Ternyata bahawa terdapat manfaat kesihatan untuk termasuk kacang soya dalam diet seseorang. Kacang soya pembikinan dalam pelbagai warna dan warna-warna — dari kuning menjadi hitam hijau, coklat dan merah. Kacang-soya berpigmen kuning adalah yang paling banyak dan tuaian kacang soya.

Manfaat kesihatan daripada kacang soya telah dilaporkan berbeza-beza menurut perbezaan warna. Sebagai contoh, dalam ekstrak kacang soya hitam mempunyai pengoksidaan low-density lipoprotein sebuah lagi jeda waktu berbanding yang dari kacang soya kuning kerana kandungan jumlah polifenol yang tinggi dalam anak benih kot. Kot biji coklat kacang soya telah ditayangkan untuk aktiviti radikal-scavenging tinggi disebabkan oleh satu komponen proanthocyanidin sangat polymerized. Satu lagi kajian menunjukkan bahawa diet yang diperkaya isoflavones kacang soya dan teh hijau dipertingkatkan fungsi imun ovariectomized tikus (aktiviti pembunuh semulajadi dan lymphoproliferation) berbanding dengan kawalan tetikus.

Tempahan kami menjelaskan bahawa ekstrak air kacang soya hijau mempunyai aktiviti pembantut pollinosis berkenaan dengan pengeluaran IgE, serta keupayaan untuk mengawal ke sel B, mungkin dengan ungkapan yang BAFF dan APRIL.

Benih kacang soya adalah biasanya hijau sebelum ia dituai dan menjadi kuning semasa kematangan. Dalam kajian itu hadir, terma "kuning" dan "hijau" soya merujuk kepada warna cotyledon benih kot setiap matang kacang soya (Glycine max) di tuai. Kita dinilai dan berbanding kesan hijau dan kuning kacang soya ekstrak dengan atau tanpa sinaran cahaya yang boleh dilihat pada aktiviti anti-radang.