Ekstrak herba menghalang perkembangan kanser pankreas


Ekstrak herba menghalang perkembangan kanser pankreas


Herba baru ini didapati membunuh sel-sel kanser pankreas juga muncul untuk menghalang perkembangan kanser pankreas akibat daripada sifat-sifat anti-radang, menurut para penyelidik dari Pusat Kanser Kimmel di Jefferson. Data ini telah dibentangkan di AACR 100th Tahunan Mesyuarat 2009 di Denver.

Thymoquinone, juzuk utama ekstrak minyak dari Timur Tengah benih herba dipanggil Nigella sativa, mempamerkan sifat-sifat anti-radang yang mengurangkan pelepasan keradangan bertelagah dalam sel-sel kanser pankreas, menurut Hwyda Arafat, MD, Ph.D., rakan sekutu Profesor dalam pembedahan di Universiti Kolej perubatan Jefferson Thomas Jefferson dan ahli di Jefferson pankreas, hempedu & Pusat Kanser berkaitan.

Nigella sativa benih dan minyak digunakan dalam perubatan tradisional oleh banyak negara-negara Timur Tengah dan Asia. Ia membantu merawat pelbagai penyakit, termasuk beberapa gangguan imun dan keradangan, kata Dr. Arafat. Kajian lepas juga telah menunjukkan ia mempunyai kesan anti-kanser kanser prostat dan usus besar.

Atas penemuan mereka diterbitkan sebelum ini bahawa thymoquinone menghalang deacetylases histone (HDACs), Dr. Arafat dan rakan setugas berbanding sifat-sifat anti-radang thymoquinone dan trichostatin A, seorang penindas HDAC yang sebelum ini telah menunjukkan kepada IPTS kanser radang yang berkaitan.

Penyelidik menggunakan sel-sel pankreas ductal adenocarcinoma (PDA), ada yang telah pretreated dengan cytokine TNF-alpha untuk memujuk keradangan. Thymoquinone hampir sepenuhnya dihapuskan penyataan beberapa keradangan cytokines, termasuk TNF-alpha, interleukin-1beta interleukin-8, Cox-2 dan MCP-1, untuk kesan yang lebih baik kesan trichostatin A.

Herba ini juga menghalang pengaktifan dan sintesis NF-kappaB, faktor transkripsi yang telah terbabit dalam kanser radang yang berkaitan. Pengaktifan NF-kappaB telah diperhatikan dalam kanser pankreas dan mungkin satu faktor dalam menentang kanser pankreas chemotherapeutic ejen. Apabila model haiwan kanser pankreas telah dijamu dengan thymoquinone, 67 peratus daripada ketumbuhan tersebut telah shrunken dengan ketara dan tahap proinflammatory cytokines dalam tumor tersebut telah dikurangkan dengan ketara.

Keradangan telah terbabit dalam membangunkan beberapa pepejal ketumbuhan tumor. Kronik pancreatitis, kedua-dua keturunan dan sporadik, adalah dikaitkan dengan risiko mendapat kanser pankreas.

"Ini adalah sangat menarik dan novel hasil," kata Dr. Arafat. "Bukan sahaja pesakit dengan pancreatitis kronik boleh mendapat manfaat daripada ini, tetapi juga beberapa lain Kumpulan dengan risiko pembangunan atau berulang kanser pankreas, seperti ahli-ahli keluarga yang berisiko tinggi dan pesakit selepas pembedahan. Kesan-kesan yang mujarab menunjukkan janji untuk herba sebagai strategi pencegahan dan terapeutik yang berpotensi untuk kanser pankreas. Lebih penting lagi, herba dan minyak adalah selamat apabila digunakan dengan sederhana, dan telah digunakan beribu tahun tanpa kesan toksik dilaporkan."