Fungsi ragi β-glucan

Fungsi Ragi β-Glucan


Ragi adalah makanan dan mikroorganisma yang penting dengan jumlah beta-1,3 / 1,6-glucan dalam dinding sel. Ragi β-glucan tidak berbau dan tidak berbau, tidak larut dalam air, etanol, aseton dan pelarut organik lain, dengan imuniti haiwan yang bertambah baik, anti-tumor, anti-jangkitan, anti-virus, kolesterol yang lebih rendah, menggalakkan penyembuhan luka dan fungsi lain Kesihatan yang diluluskan sebagai sumber makanan baru, boleh ditambah kepada produk tenusu, minuman berfungsi, barangan bakar, gula-gula dan makanan lain. Notis Kementerian Kesihatan No. 6 tahun 2012 memperluaskan penggunaan β-glucan ragi kepada susu formula susu yang lebih besar.


Kerana β-glucan ragi bukan sahaja meningkatkan daya imuniti dan kesan lain, tetapi juga mempunyai rasa seperti lemak, boleh digunakan sebagai tambahan makanan kalori rendah, berpakaian salad, analog keju dan pencuci mulut beku lain sebagai pengganti lemak, dengan Pelbagai Nilai aplikasi.


1. Ragi β-glucan dan fungsinya

Β-glucan ragi adalah polimer bercabang air yang tidak larut air, rantai utama kepada β-1,3 glikosida digabungkan, bercabang kepada β-1, 6 glikosida digabungkan, merangkumi dinding sel yis kering kering 30% 35%. Melalui mikroskop elektron dan kaedah analisis lain, saintis memahami struktur ruang ragi β-glucan, berat molekulnya dari puluhan ribu hingga beberapa ratus ribu, adalah bentuk lingkaran tiga.

1.1 meningkatkan imuniti

Oleh β-glucan ragi dan bahan makanan lain yang berbeza, mereka bukan perut dan asid usus atau enzim hidrolisis langsung melalui usus kecil. Makrofag pada sel lendir usus kecil menyerap β-glucan melalui reseptor beta-glucan, dan kemudian mengaktifkan sel-sel ini dengan serta-merta. Β-1,3-D-glucan dengan merangsang makrofaj [3], boleh melindungi dan meningkatkan sistem imun memainkan peranan yang luas dalam peranan sel darah putih untuk memainkan peranan dalam melindungi tubuh daripada kemungkinan bahaya kepada bahaya kesihatan Macrophages adalah kelas sel utama yang terlibat dalam kekebalan tidak spesifik. Ia boleh memakan zarah asing dan memusnahkannya. Macrophages juga memberi sel-sel imun lain seperti sel B dan sel T untuk memberikan isyarat yang memindahkan mereka seperti tempat yang dijangkiti. Ia juga boleh menghasilkan faktor pertumbuhan untuk membaiki tisu yang rosak.

1.2 anti-jangkitan, meningkatkan rintangan penyakit

Penyelidikan saintifik menunjukkan bahawa β-glucan ragi boleh meningkatkan keberkesanan antibiotik; Apabila digunakan bersama dengan antibiotik, rangsangan peranan makrofaj dapat meningkatkan kesan terapeutik ubat-ubatan. Dalam β-1,3-D-glucan untuk meningkatkan keupayaan badan dan anti bakteria pada masa yang sama, antibiotik boleh menghalang pencerobohan bakteria, meningkatkan daya tahan tubuh. Eksperimen peritonitis tikus mengesahkan bahawa penggunaan β-1,3-D-glucan sahaja mempunyai survival 80% (kadar survival kumpulan kawalan 20%), penggunaan antibiotik sahaja kadar survival kumpulan sebanyak 65%, Walaupun penggunaan gabungan kedua-duanya Mempunyai 10match0% kadar survival.

1.3 lipid darah yang lebih rendah

Β-1,3-D-glucan mempunyai peranan penyerapan asid hempedu dan ekskresi asid hempedu dalam vitro, dan menggalakkan kolesterol untuk penukaran asid hempedu, untuk mengekalkan metabolisme normal kolesterol. Nicolos dan 15 lelaki kolesterol tinggi yang lain telah dikaji. Dalam kajian ini, pesakit mengekalkan berat badan yang sama, dengan ketara mengurangkan kandungan kolesterol sebanyak 8% pada minggu ketujuh dan 6% pada minggu ketujuh.