Pembezaan Fungsian Beberapa Glucan

Pembezaan Fungsian Beberapa Glucan

"Ganoderma lucidum" sentiasa sebagai membantu produk ini yang popular, dipanggil kembali dari mati, ubat yang berkesan keabadian tulang. Sekarang kajian mendapati bahawa sihir ganoderma berasal dari bahan aktif ganoderma polysaccharide, yang kebanyakannya beta-1, 3-glucan. Tetapi kerana ganoderma kaya serat, tidak mudah dimakan, kandungannya juga rendah, dan ganoderma mempunyai dinding sel padat, yang sukar diserap.

Aktiviti dextran yis jauh lebih baik daripada polysaccharides cendawan, flammulina velutipes polysaccharides, polysaccharides versicolor, polysaccharides konjak.

Satu-satunya bahan aktif, beta glucan adalah struktur molekul rantai kompleks-polisakarida, ia adalah heksagon, bulatan glukosa dalam kedudukan 1 dan 3, sambungan dengan glukosa dari 1, 3 rantaian utama yang bercabang dari 1, 6 yang lebih kecil Daripada semua jenis beta-1, 3-glucan, hanya satu dengan 1,6 helai yang paling aktif. Polysaccharides Portugis adalah yang paling aktif, dengan 1,6 rantai beta-1,3-glukosan. Banyak kajian mencadangkan bahawa beta-glucan ACTS pada sistem imun, iaitu kekerapan, kedudukan dan panjang cabang-cabang tersebut.

Dalam polysaccharides dengan aktiviti immunoregulatory, hanya mereka yang mempunyai beta (1-6) cawangan beta (1-6) mempunyai kesan menghalang pertumbuhan tumor. Beta-glucan dari kulat (1,3) biasanya mempunyai kadar perencatan tumor 99-100%, manakala sumber lain polisakarida mempunyai kadar penghambatan hanya 10% hingga 40%. Aktiviti antitumor beta-glucan mempunyai banyak kaitan dengan fungsi makrofaj. Fungsi makrofaj meningkatkan aktiviti suppresor tumor, yang merupakan kesan memaksimumkan makrofag untuk menghalang tumor. Khususnya untuk pesakit yang telah menerima radioterapi untuk jangka masa yang panjang, mereka dapat meningkatkan daya tahannya.